Οι ενδοκρινικοί διαταρακτές, δηλαδή ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες, τα εντομοκτόνα και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενοχοποιούνται μαζί με το κάπνισμα, το αλκοόλ και την παχυσαρία για την υπογονιμότητα των σύγχρονων ζευγαριών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα το ποσοστό των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ανέρχεται σε 15-17%. "Ο αριθμός των ατέκνων, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, ανέρχεται σε 110.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι 2,3 εκατομμύρια", ανέφεραν οι καθηγητές ενδοκρινολογίας και αναπαραγωγής στο ΑΠΘ, Ιωάννης Παπαδήμας και Δημήτρης Πανίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, όπως έχει οριστεί η 15η Ιουνίου.
Τα τελευταία 20 χρόνια η σύγχρονη ιατρική επιστήμη ανέπτυξε εξελιγμένες θεραπευτικές μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογονιμότητας, στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με τις θεραπείες αυτές οδηγεί σε ποσοστά κύησης, που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30% για κάθε προσπάθεια, ανάλογα με το είδος του προβλήματος, την ηλικία της ασθενούς κ.λ.π.
Όπως τονίστηκε από τους καθηγητές, "η λύση για το άτεκνο ζευγάρι δεν είναι μόνο ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ζευγάρι πρέπει να διερευνηθεί κατ’ αρχήν ορμονικά για έλεγχο της ύπαρξης, ή όχι, ωορρηξίας και των πιθανών διαταραχών αυτής. Η λύση στην υπογονιμότητα του ζευγαριού μπορεί να είναι πολύ απλή και σαφώς ανέξοδη και πολύ λιγότερο ψυχοφθόρα από την εξωσωματική, όπου το ποσοστό επιτυχίας είναι 23% ανά κύκλο. Η εξωσωματική είναι στο βάθος της προσπάθειας, εφ’ όσον οι συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει.
Η υπογονιμότητα οφείλεται σε ποσοστό 35% στη γυναίκα, σε ποσοστό 30% στον άνδρα, σε ποσοστό 20% και στους δύο, ενώ ανεξήγητη είναι σε ποσοστό 15%. Στις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας ζευγαριών εντοπίζεται πρόβλημα ανδρικού παράγοντα.
Όπως ανέφεραν οι καθηγητές, "όταν ξεκινά η διερεύνηση των αιτίων της υπογονιμότητας, το ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία μονάδα".
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τονίστηκε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, οι σύγχρονες γυναίκες επιχειρούν να τεκνοποιήσουν γύρω στα 35 τους, ηλικία κατά την οποία η αναπαραγωγική τους ικανότητα μειώνεται δραματικά, άσχετα με τη ρυθμικότητα της εμμηνορρυσίας. Αν μία γυναίκα αυτής της ηλικίας δεν συλλάβει σε χρονικό όριο 6 μηνών οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση για καθορισμό της περαιτέρω γραμμής, που θα ακολουθήσει.
Διαταραχές της περιόδου σε νεαρές γυναίκες υποδηλώνουν συνήθως διαταραχές των ορμονών, που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο και προφανώς οδηγούν σε υπογονιμότητα, λόγω διαταραχών της ωορρηξίας. Γι’ αυτό η διερεύνηση των ορμονών, που εμπλέκονται στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου, είναι από τα πρώτα βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα της γυναίκας.
Ένας πολύ συχνός συνδυασμός ενοχλημάτων από διαταραχές της περιόδου με ταυτόχρονη ύπαρξη ακμής ή και τριχοφυΐας υποδηλώνουν, συνήθως, διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών με ανώμαλη υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Στις περιπτώσεις αυτές, σχεδόν πάντα, υπάρχει διαταραχή της ωορρηξίας, δηλαδή της παραγωγής του ωαρίου. Απαιτείται ενδοκρινολογική εξέταση για μέτρηση σε συγκεκριμένες μέρες κύκλου προκειμένου να αντιμετωπισθεί σωστά το πρόβλημα των διαταραχών και του κύκλου και, κατά συνέπεια, της γυναικείας υπογονιμότητας.
Εξάλλου, η αμηνόρροια στη νεαρή γυναίκα, δηλαδή η έλλειψη περιόδου, για διάστημα πέραν των 6 μηνών, απαιτεί άμεση διερεύνηση των ορμονών, που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου και όχι μόνον. Στην αιτιολογία των διαταραχών αυτών υπάρχουν πληθώρα αιτιών, όπως διάφορα άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, πρώιμη εμμηνόπαυση, λήψη φαρμακευτικών ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν αμηνόρροια. Η ενδοκρινολογική εκτίμηση θα κατευθυνθεί να διερευνήσει σφαιρικά το θέμα.
Τα συχνότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη, δηλαδή η διάταση των φλεβών των όρχεων (32%), οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, όπως ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις (9%), η κρυψορχία, δηλαδή η μη κάθοδος των όρχεων στο όσχεο, μετά τη γέννηση (8%), οι αποφράξεις των εκφορητικών οδών του σπέρματος (1%), καθώς και ενδοκρινολογικά (9%) ή ανοσολογικά αίτια, όπως τα αντισπερματικά αντισώματα (4%). Ωστόσο σε μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ανεξήγητα το ποσοστό της υπογονιμότητας στον άντρα γεγονός το οποίο οφείλεται στην έκθεση σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και καταστρέφουν την ποιότητα του σπέρματος. Οι καθηγητές επισήμαναν ότι κατά την τελευταία 20ετία έχει παρατηρηθεί, παγκοσμίως, η μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων στους άνδρες σε ποσοστό 2% ετησίως.
Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ) http://www.ygeiaonline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου